Slaný štrůdl
Ingredience
sůl
1 balíček listové těsto
na potření
1 ks vejce
nádivka
100 g šunka
100 g eidam
mletý černý pepř
100 g slanina
1 ks vejce
majoránka
100 g měkký salám
2 stroužky česnek
100 g niva
100 g uzený sýr
Postup přípravy
Listové těsto necháme při pokojové teplotě rozmrazit.
Mezitím se můžeme věnovat přípravě nádivky. Do té použijeme veškeré zbytky uzenin a sýrů (celkem asi 600g). Nakrájíme je na malé kousky nebo rozmixujeme a podle chuti přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, pepř a majoránku. Se solí šetříme, neboť niva i slanina jsou již dostatečně slané. Na závěr do hmoty přidáme jedno vejce, které nám bude fungovat jako pojivo.
Listové těsto si rozdělíme na 2 nebo 3 díly a rozválíme na obdélníky o tloušťce zhruba 3 mm. Na těsto naklademe připravenou nádivku, okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme. Štrůdly opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 150°C asi 35 minut.
Podáváme studené. Nádivky můžeme podle chuti různě obměňovat nebo kořenit.