Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 4. 2020

Bochánek

Suroviny

Obyčejné těsto

1kg polohrubé mouky

15 dkg tuku

15 dkg cukru

2 žloutky

4 dkg droždí

asi 1/2 l mléka

citrónová kůra

1 dkg soli

1/2 vejce na potření

Jemné těsto

1kg polohrubé mouky

22 dkg tuku

22dkg cukru

4 žloutky

6 dkg droždí

asi 1/2 l mléka

citrónová kůra

vanilka

4 dkg rozinek

7 dkg mandlí

1 dkg soli

1/2 vejce na potření

Postup přípravy

Z části mléka zmladíme droždí se 4 dkg cukru a hrstkou mouky.

V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl.

Mouku prosejeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší; později totiž ztuhne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu, a nakonec do něho přidáme rozinky a nakrájené mandle. Dáme je zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (což bývá podle teploty místnosti za dvě i více hodin), vyklopíme je na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer. Přes noc vykynou.

Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na pomaštěný papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír.

Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejce, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž. Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak troubu zmírníme a dopékáme.

Pečeme podle velikosti 3/4 až 1 hodinu.