Bochánek
Suroviny
Obyčejné těsto
1kg polohrubé mouky
15 dkg tuku
15 dkg cukru
2 žloutky
4 dkg droždí
asi 1/2 l mléka
citrónová kůra
1 dkg soli
1/2 vejce na potření
Jemné těsto
1kg polohrubé mouky
22 dkg tuku
22dkg cukru
4 žloutky
6 dkg droždí
asi 1/2 l mléka
citrónová kůra
vanilka
4 dkg rozinek
7 dkg mandlí
1 dkg soli
1/2 vejce na potření
Postup přípravy
Z části mléka zmladíme droždí se 4 dkg cukru a hrstkou mouky.
V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl.
Mouku prosejeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší; později totiž ztuhne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu, a nakonec do něho přidáme rozinky a nakrájené mandle. Dáme je zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (což bývá podle teploty místnosti za dvě i více hodin), vyklopíme je na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer. Přes noc vykynou.
Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na pomaštěný papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír.
Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejce, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž. Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak troubu zmírníme a dopékáme.
Pečeme podle velikosti 3/4 až 1 hodinu.