Babiččina bábovka
Ingredience
6 vajec
300 g krupicového cukru
180 g másla + na vymazání formy
250 ml plnotučného vlažného mléka nebo smetany
1 sáček vanilkového cukru
450 g hrubé mouky + trocha na vysypání formy
1 sáček prášku do pečiva
3 lžíce kakaa
moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1. Vymažte a vysypte formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů; oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a mléko nebo smetanu. V jiné misce ušlehejte dotuha bílky s vanilkovým cukrem a mouku smíchejte s práškem do pečiva. Sníh a mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.
2. Polovinu těsta vlijte do formy, zbytek obarvěte kakaem a nalijte na světlé těsto. Pečte asi hodinu. Bábovku vyjměte z trouby, nechte chvíli chladnout ve formě, pak vyklopte a dejte dochladnout na mřížku. Podávejte pocukrovanou.
Na formu přiklopte rovný talíř nebo tác a bábovku obraťte. Pokud nevypadne hned, přiložte na obrácenou formu utěrky namočené ve studené vodě.