Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 4. 2020

Babiččina bábovka

Ingredience

6 vajec

300 g krupicového cukru

180 g másla + na vymazání formy

250 ml plnotučného vlažného mléka nebo smetany

1 sáček vanilkového cukru

450 g hrubé mouky + trocha na vysypání formy

1 sáček prášku do pečiva

3 lžíce kakaa

moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1. Vymažte a vysypte formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů; oddělte žloutky a bílky. Žloutky utřete s cukrem, pak přidejte změklé máslo a mléko nebo smetanu. V jiné misce ušlehejte dotuha bílky s vanilkovým cukrem a mouku smíchejte s práškem do pečiva. Sníh a mouku pak opatrně zamíchejte do žloutkové směsi.

2. Polovinu těsta vlijte do formy, zbytek obarvěte kakaem a nalijte na světlé těsto. Pečte asi hodinu. Bábovku vyjměte z trouby, nechte chvíli chladnout ve formě, pak vyklopte a dejte dochladnout na mřížku. Podávejte pocukrovanou.

Na formu přiklopte rovný talíř nebo tác a bábovku obraťte. Pokud nevypadne hned, přiložte na obrácenou formu utěrky namočené ve studené vodě.